gezonde recepten met broccoli
Broccoli is een van de meest veelzijdige groenten in de keuken. Het is niet alleen gezond, maar ook ontzettend lekker en makkelijk te verwerken in diverse gerechten. In deze blog delen we waarom broccoli zo goed voor je is en geven we je drie heerlijke recepten om van deze groene groente te genieten.
Waarom is broccoli gezond?
Broccoli zit boordevol vitamines en mineralen die goed zijn voor je lichaam. Zo bevat het vitamine C, K en A, die bijdragen aan een sterk immuunsysteem, gezonde botten en een goede huid. Daarnaast is broccoli rijk aan vezels, wat belangrijk is voor een gezonde spijsvertering, en bevat het antioxidanten die helpen je lichaam te beschermen tegen schadelijke stoffen.
Een ander voordeel van broccoli is dat het weinig calorieën bevat, maar wel lang een vol gevoel geeft. Hierdoor is het een ideale groente voor wie op een gezonde en gebalanceerde manier wil eten.
Drie gezonde recepten met broccoli
1. Broccoli-soep met een romige twist
Een warme, voedzame soep die perfect is voor lunch of diner.
Ingrediënten
- 1 broccoli, in roosjes
- 1 ui, fijngesnipperd
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 500 ml groentebouillon
- 100 ml kookroom (light)
- 1 eetlepel olijfolie
Bereiding
- Verhit olijfolie in een soeppan en fruit de ui en knoflook.
- Voeg de broccoliroosjes toe en bak 2 minuten mee.
- Schenk de bouillon erbij en kook de broccoli in 10 minuten gaar.
- Pureer de soep met een staafmixer tot een gladde massa en voeg de kookroom toe. Breng op smaak met zout en peper.
- Serveer met een sneetje volkorenbrood of een handje croutons.
2. Gezonde broccoli-stamppot
Een lichtere versie van de klassieke stamppot.
Ingrediënten
- 500 gram broccoli, in roosjes
- 500 gram zoete aardappel, geschild en in blokjes
- 100 gram magere spekreepjes of vegetarische spekjes
- 1 eetlepel mosterd
- Scheutje melk
Bereiding
- Kook de zoete aardappel en broccoli in aparte pannen tot ze gaar zijn.
- Bak de spekreepjes krokant in een koekenpan.
- Stamp de aardappel en broccoli samen met een scheutje melk en de mosterd tot een smeuïge stamppot.
- Roer de spekreepjes erdoor en breng op smaak met peper en zout.
Tip: Wil je het vegetarisch houden? Vervang de spekreepjes door geroosterde noten of zaden.
3. Broccoli-roerbak met kip
Een snel en gezond diner boordevol groenten.
Ingrediënten
- 1 broccoli, in roosjes
- 300 gram kipfilet, in stukjes
- 1 rode paprika, in reepjes
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- 2 eetlepels sojasaus
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 eetlepel sesamzaadjes
Bereiding
- Verhit olijfolie in een wok en bak de kip goudbruin. Haal de kip uit de pan en zet apart.
- Voeg de broccoli, paprika en knoflook toe en roerbak 5 minuten.
- Doe de kip terug in de wok en voeg de sojasaus toe. Bak nog 2 minuten mee.
- Bestrooi met sesamzaadjes en serveer met zilvervliesrijst of quinoa.
Waarom broccoli vaker op tafel zetten?
- Rijk aan voedingsstoffen: Broccoli is een echte supergroente.
- Veelzijdig: Je kunt het koken, bakken, grillen, pureren of rauw eten.
- Makkelijk te combineren: Past perfect bij vlees, vis, of vegetarische gerechten.
- Geschikt voor elk moment van de dag: Of het nu een smoothie, soep of bijgerecht is, broccoli doet het altijd goed.
Auteur: Daan
Ik ben woonachtig in Enschede en ben dit blog gestart als hobby.